'Spiritualiteit is leven vanuit je hart met je voeten op de grond'

Happy Cells

Gepubliceerd op 11 februari 2019 11:23

Afbeelding


Etherische olie Delft,
Wild Orange
Bekijk de webversie
Hai lezer,

Vandaag een flits over etherische oliën.

Essentiële of etherische oliën zijn vluchtige, aromatische verbindingen die worden gevonden in zaden, schors, bladeren, stengels, wortels, bloemen en andere delen van planten.

Het verschil tussen essentiële en etherische olie:
Essentieel zegt iets over de essentie (het wezen) van de plant. Voor de plant is de olie onmisbaar, omdat deze verschillende functies aanstuurt die belangrijk zijn voor het voortbestaan van de plant. Wij gebruiken de term essentiële olie, omdat we de therapeutische (essentiële) eigenschappen gebruiken die de olie bezit.
Etherische olie zegt iets over de eigenschap van de olie. Etherisch (vluchtig) wil zeggen dat na het oogsten van een plant de essentiële olie vrij snel verdwijnt omdat deze etherisch (vluchtig) is.

Aroma:
Aromatisch wil zeggen dat de olie (sterk) geurend is. Vrijwel alle planten produceren essentiële oliën maar slechts een klein deel produceert ze in een hoeveelheid die winning mogelijk en rendabel maakt. Misschien heb je wel eens van de geur van een roos, lavendel of vers gesneden munt genoten. Of het sap uit de schil van een rijpe sinaasappel of mandarijn geperst. Dan heb je zeker de aromatische kwaliteiten van essentiële oliën ervaren.

Eigenschappen van essentiële olie:
Essentiële oliën hebben krachtige, reinigende eigenschappen en zijn van nature anti-bacterieel. Pure essentiële oliën worden onmiddellijk door de huid opgenomen en zorgen voor reactie in dat gebied van het lichaam. Veel essentiële oliën kunnen ook worden gebruikt als voeding, om vitaliteit en gezondheid te helpen bevorderen. Zuivere, onversneden essentiële oliën zijn doorzichtig en variëren in kleur van kristalhelder, geel, oranje, groen, tot diep blauw.

Eeuwenoud gebruik van essentiële olie:
Naast de aromatische kwaliteiten zijn essentiële oliën in de geschiedenis veelvuldig gebruikt in vele culturen voor medicinale en therapeutische voordelen. Ook dieren in het wild kennen instinctief de mogelijkheden die etherische oliën uit planten ze kunnen bieden. Moderne wetenschappelijke onderzoeken en trends richten zich meer en meer op de natuurlijke benaderingen van welzijn en de ontdekking van etherische olie die toegepast kunnen worden in de gezondheidszorg.
 
Ik gebruik in mijn praktijk en privé oliën van diverse merken en toepassingen. Het is maar net waar ik tegenaan loopt en wat mij aanspreek. Waar ik wel oplet is dat de oliën zuiver plantaardig zijn, dus zonder chemische toevoegingen. Goedkope olien zijn vaak chemisch, ruikt alleen 'lekker', let op het etiket. Je kunt beter iets meer geld uitgeven aan een zuiver natuurlijk product waar je meer mee kunt dan alleen een lekker luchtje.
Natuurlijke rozen olie is rete duur, kom je een flesje tegen van €5, kun je ervan uit gaan dat het chemisch is. Kies bewust!

 

Het introductie setje van doTerra op de foto bestaat uit een mooi doosje met 3 olien van 5 ml: Pepermint, Lemon en Lavendel. 
 
Met deze 3 oliën kun je al veel doen:

De pepermuntolie wordt het meest toegepast voor de luchtwegen en als hulp bij spijsverteringsproblemen.
• Stimuleert een gezonde ademhalingsfunctie en een open ademhaling
• Vermindert maagproblemen, werkt pijn- en krampstillend
• Werkt antibacterieel en antiviraal

Lemon/Citroen staat bekend om zijn krachtig aromatische, uitwendige en interne reinigende werking en kan met vele andere oliën worden samengevoegd. Verspreiden van citroen in een ruimte om de lucht te zuiveren zorgt voor een stemmingsverhogend effect.
• Voor schoonmaak en zuivering van lucht en oppervlakken 
• Maakt het lichaam op een natuurlijke manier schoon en helpt bij het verteringsproces 
• Ondersteunt bij een gezonde functie van het ademhalingssysteem

Lavendel is alom bekend, erkend en gebruikt vanwege haar kalmerende en ontspannende kwaliteiten. Lavendel is een universele olie die van oudsher bekend staat om het lichaam in evenwicht te brengen en om zijn effect daar waar de behoefte is. 
• veel gebruikt voor ontspanning en zijn kalmerende kwaliteiten 
• verzacht huid irritaties 
• ondersteunt snel herstel van de huid en bij rimpels 
• verzacht spanning in de spieren.

Artikel: Het is nu bewezen: de geur van lavendel werkt ontspannend.


 

Nieuwsgierig naar essentiele olie?

Wil je er meer over weten, met vriendinnen een workshop volgen?

Dan kan dat in mijn praktijkruimte.
Miek van Natuurlijk gezond verzorgt deze gratis workshop en leert je de basis. Ik zorg voor koffie/thee/water en versnaperingen.

Na afloop is er ruimte voor persoonlijke vragen (mentale en fysieke klachten)

Een workshop duurt 2u van 20 tot 22u en is gratis.

 
Meer info of aanmelden
Heb je vragen, wil je een workshop plannen?
Neem dan contact met mij op.

Lieve groetjes Erika.