Despacho

De term Despacho verwijst naar het maken van een offer. Het is een geschenk aan Moeder Aarde (Pachamama), Moeder zonnestelsel (Hatun Chaska), de zon (Inti) en de geesten van de bergen (de Apus) ze helpen ons bij het uitlijnen van persoonlijke energieën met de energieën van de kosmos.


Ze zorgen ervoor dat er een verbinding ontstaat tussen onze drie krachtcentrums:
Onze persoonlijke kracht gelegen in de zonnevlecht, onze liefde in het hart chakra en onze wijsheid afkomstig van ons derde oog.

 

Despacho's zijn belangrijke ceremonies van de Queros. De despacho is een van de belangrijkste manieren waarop de Queros de werkelijkheid manifesteren.
De bedoeling achter een despacho ceremonie kan heel verschillend zijn: Van iets nobels als vrede in de wereld of dichterbij huis: als dank voor een goede oogst, of om iets persoonlijk bv als verlichting van reuma. Je zou de gebeden voor alle drie in een en dezelfde despacho kunnen plaatsen! Despachos kunnen worden gedaan in en voor groepen, steden en landen, maar een despacho kan ook gedaan worden voor iemand persoonlijk. 

 

Met een persoonlijk despacho heb je de kans om op je alle gebieden van je leven, waar je voelt dat je ondersteuning nodig hebt of zou willen vragen om zegeningen, te focussen. Het is een hele krachtige manier om je intenties vast te stellen en (los) te laten gaan. In de weken en maanden na een despacho ceremonie zal je worden verrast door het verkrijgen van de 'dingen' waarnaar je hebt gevraagd,  misschien in een onverwachte of ongebruikelijke vorm. Vaak  op een manier die meer geschikt of krachtiger is dan je zelf voor ogen had. Despacho's zorgen werkelijk voor de gewenste verandering. 

 

De despacho ceremonie
Voor een despacho ceremonie verzamelt de sjamaan/begeleider allerlei symbolische offers, zoals: wijn, suiker, groene-rode-roze en witte bloemblaadjes, granen, zaden, snoepjes, confetti ed. Elk item wordt geplaatst op een vel papier en met de grootste zorg en intentie gerangschikt in een mandala-achtige vorm. Er worden gebeden geblazen in kleine bundeltje van blaadjes genaamd kintus en toegevoegd. 

De opbouw van de despacho neemt wat tijd, vooral als deelnemers zich herinneren wat ze in de despacho willen stoppen zoals je zorgen, onvrede, verdriet (gezin, werk, carrière, gezondheid, geestelijke groei, vergeving) Ook je vrolijkheid, je vreugde/blijheid, je succes en je wensen vinden een plek in de despacho. Als de mandala klaar is word de bundel gevouwen, gesloten en vastgebonden. 

De sjamaan/begeleider 'loopt' vervolgens nog een keer met de hele bundel over de voor-zij of achterkant van je lichaam om de laatste resten zware energie (hucha) die nog zijn blijven 'plakken' van je op te nemen. 

De Despacho word daarna geofferd: verbrand in een ritueel vuur en de krachten van heling (sami) worden door de kruin ingeblazen, de despacho kan ook aan het water worden gegeven of begraven worden in de aarde.